1921-1929

Fundació i primers anys

Es podria afirmar gairebé amb total seguretat que la fundació del que es va anomenar Sport Club Gandesà va tenir lloc l’any 1921, tal i com corrobora aquesta noticia publicada a l’edició del 31 d’agost de 1921 del periòdic “El Llamp”

Tot i això, no seria fins pràcticament un any més tard quan disputa el seu primer partit, en concret el dia 22 d’agost de 1922, enfront l’equip del Club Deportiu Móra d’Ebre, amb derrota per 3-0. Els que cal considerar com a primers jugadors del club van ser: Prades I, Valls I, Senabre, A. Monner, Alvarez, Fontanet, Lobo, Alcoverro, J.A. Monner, Pascual, Valls II, Figueres, Lliberia, Borrás, Prades II, Valls III i Castellví. És per aquesta circumstància per la qual es considera l’any 1922 com l’any oficial de fundació del club.

El 16 de desembre de 1922 el Sport Club Gandesa va canviar el seu nom pel de Sport Club Casal Gandesà, al passar a formar part de les seccions del Casal Gandesà.

 

1921 Un dels primers equips de la història
1922. Primer camp. Avinguda Catalunya (Escoles Velles)

L’any 1923 es constitueix la primera directiva del club, integrada pel Sr Antonio Senabre com a president, el Sr Joaquim Vidal com a secretari i els senyors Joaquim Prades i Lorenzo Ferrer, com a vocals.

El 17 de gener de 1924 és clausurat per ordre governativa el citat Casal, adoptant-se el nou nom d’Agrupació Futbolística Gandesana, comportant aquesta clausura una forta disminució de l’activitat de l’equip.

 

23-06-1924 Agrupació Futbolistes Gandesans - Maella FC
1929
Els anys 30

ANYS DE CONSOLIDACIÓ

L’any 1930 retorna l’activitat futbolística al municipi, activitat que ve acompanyada amb la inauguració d’un nou camp, situat a les antigues escoles i amb l’aprovació l’any 1931, per part del Governador Civil de Tarragona, dels Estatuts del nou Club, Centre d’Esports Gandesa, agrupant entorn de sí a tots aquells esports que en aquells anys s’inicien com l’atletisme, el ciclisme i d’altres.

El nou camp fou inaugurat amb un partit enfront l’equip del Valderrobres, que acaba amb el resultat de 4-3 favorable al Centre d’Esports Gandesa.

L’any 1931 l’equip s’inscriu per primera vegada al campionat comarcal, ja que fins aquell moment únicament havia jugat partits amistosos. Aquest primer campionat el van jugar, a més del Centre d’Esports Gandesa, els equips del JD Miravet, Bon Humor del Pinell i JD Flix. La classificació va estar encapçalada pel JD Flix, seguit pel Centre d’Esports Gandesa.

1931
1930

L’any 1932 es proclama campió de la 1a edició del Torneig Copa El Llamp, torneig de caràcter amistós organitzat pel diari “El Llamp” amb la participació de diversos equips de les comarques de la Castellania i la Ribera d’Ebre.

L’any 1933 la Lliga Amateur de Futbol de la Federació Catalana acorda que el Centre d’Esports Gandesa intervingui en el Campionat Provincial com a representant de la comarca de la Castellania, juntament amb el Dertusa i l’Amposta, campió i subcampió, respectivament, de la comarca de Tortosa i el Tarragona, en representació de les comarques tarragonines. La major experiència dels seus rivals motivà que els gandesans comptessin els seus partits per derrotes.

1940-1944

LA POSTGUERRA

L’any 1940 i després del parèntesis de la guerra civil, es refà el futbol local, formant-se sobre les restes del desaparegut Centre d’Esports Gandesa, un nou club denominat Club de Futbol Gandesa, nom que encara conserva en l’actualitat.

No cal dir que aquests primers anys de la postguerra van resultar força durs i l’activitat del club fou escassa.

L’any 1943 el club sol·licita l’ingrés a la Federació Catalana de Futbol.

1944-1945

Campió provincial

La temporada 1944-45 cal considerar-la com històrica, ja que el CF Gandesa es va proclamar campió provincial, guanyant a la final a l’equip de l’Ametlla de Mar pel resultat d’1-0 en un partit disputat a Móra d’Ebre.

El fet de proclamar-se campió de la província de Tarragona, va portar al CF Gandesa a enfrontar-se amb els campions de les altres províncies, per tal de determinar el campió de Catalunya. El CF Gandesa va quedar emparellat amb l’equip del Balaguer, campió de la província de Lleida. Al partit d’anada, jugat a Gandesa, el resultat va ser d’empat 1-1, mentre que al partit de tornada, jugat a Balaguer, va ser de 3-1. Tot i no poder classificar-se per disputar la final del Campionat de Catalunya es va saber valorar la fita aconseguida com el que era un èxit extraordinari.  

Els anys 50

l'any dels alemanys

A la dècada dels anys cinquanta, destaca un esdeveniment per sobre de tots, com és la disputa el 19 de febrer de 1956 d’un partit internacional enfront de l’equip alemany del SV Nuremberg Furth. El CF Gandesa va jugar aquell partit reforçat amb jugadors de Tercera Divisió. Aquest encontre, que va acabar amb el resultat d’1-1, va passar a la història pel fet de jugar un partit enfront d’un equip estranger, però també per la baixa temperatura que aquell dia es va enregistrar a Gandesa, fet que va portar als aficionats presents al camp, fins i tot, a fer fogueres al voltant del rectangle de joc. Tant de fred havia de fer que encara avui, quasi setanta anys després, els dies de molt de fred a Gandesa és habitual sentir l’expressió: “fa més fred que l’any dels alemanys”.

El 2 d’abril de 1959 un altre equip alemany va visitar Gandesa. En aquesta ocasió fou l’equip del SportklubLauf EV, també de la ciutat de Nuremberg. Aquesta vegada el partit es va jugar el dia 2 d’abril i la temperatura va ser força mes alta que la enregistrada tres anys abans.  

En mig d’aquest partits internacionals, cal destacar els dos partits amistosos que el CF Gandesa va disputar a les festes majors de 1957 enfront  l’equip del Castelló –equip de 3a divisió, que aquella temporada aconseguiria l’ascens a 2a B-. L’equip del Gandesa va estar reforçat al primer partit per Olmedo, defensa del FC Barcelona i pels ex-jugadors de l’equip culé, el porter Goicolea i el centrecampista Gonzalvo III (capità de l’equip de les cinc copes), que la temporada anterior havien defensat la samarreta del Condal a la seva temporada a Primera Divisió. Al segon partit, jugat el dia següent, el Gandesa va comptar de nou amb el reforç del defensa Olmedo.

 

EL PRIMER ESCUT

els apunts de Trinitari Fornós Benaiges

Creat als anys 50 pel senyor Trinitari Fornós Benaiges, està format per la lletra “G” que conforma el contorn de la part principal. A l’interior d’aquesta lletra “G” –inicial de Gandesa-, trobem a la meitat superior els colors de la senyera catalana amb un guant a sobre –reproducció de l’escut de la ciutat- i a la meitat inferior sobre uns fons roig –color representatiu del club- les lletres “C” i “F” –inicials de Club i Futbol- amb una pilota al mig. A la part superior de l’escut, sobre la lletra “G” hi trobem una corona, a l’estil de l’escut de la ciutat.

   En els darrers anys, a fi de poder adaptar-lo a les noves tecnologies i poder fer-ne un millor ús,  el senyor Xavier Monner s’ha encarregat de digitalitzar-lo i vectoritzar-lo, donant-li un aire més actual i modern, però sempre respectant al màxim l’esencia de l’escut original creat per l’ex-jugador i ex-president del nostre club, el senyor Trinitari Fornòs.

ELS ANYS 60

anys de transició

Els anys 60 el CF Gandesa no participava en competicions oficials i únicament jugava partits de caire amistós com els relatats anteriorment, on era pràctica habitual reforçar l’equip amb jugador forasters de categories superiors i equips de renom.

1970-1975

ES COMENÇA A COMPETIR OFICIALMENT

 El 14 de juny de 1970 es decideix en junta general de socis tornar a participar en campionats territorials i elegir una junta directiva.

A les festes majors d’aquell mateix any 1970 s’inaugura un nou camp, situat al mateix lloc on es troba l’actual, amb la disputa d’un partit contra l’equip del  JD Flix i un altre contra l’equip del RCD Espanyol B.

 

L’any 1971 resultarà un any clau en l’esdevenir esportiu del club, al començar a disputar el campionat de lliga organitzat per la Federació Catalana de Futbol, quan en aquella època tant sols 27 equips de la provincía de Tarragona estaven federats. 

Aquella primera temporada milita al grup 6 de Segional Regional, amb UD Rapitense, CF Vilaseca, CF Sant Jaime Enveija, CF Calafell, CF Jesús Maria, CD Vendrell, CF Morell, CF Riudoms, CF Roquetense, Congregación Mariana Cambrils, CD La Cenia, Club Gimnástico Tarragona, CF Baloncesto Valls, CD Jesús Catalonia, CD Montblanch, Juventud Deportiva Flix i CF Pobla Mafumet, finalitzant el campionat en 13a posició.

L’any 1972, coincidint amb les noces d’or de l’entitat, es concedeix l’insígnia d’or del club als senyors Pablo Porta, president de la Federació Catalana de Futbol –que tres anys més tard es convertiria per espai de 9 anys en president de la Federació Espanyola de Futbol-; Antonio Ager, Governador Civil de Tarragona; Josep Clua –fill de Corbera d’Ebre-, President de la Diputació de Tarragona i Miquel Bes –fill de Gandesa-, President del Col·legi Català d’Àrbitres.

1975-1979

ascens a 1ª regional

A nivell esportiu, l’equip juga a 2a Regional. Després d’estar ben a prop d’aconseguir-ho, la temporada 1975-76, arribant a disputar la promoció d’ascens com a subcampió de grup, la temporada següent escriu una de les pàgines més brillants de la seva història, al proclamar-se campió de lliga i aconseguir l’ascens a 1a Regional –en aquelles dates segona categoria a nivell regional, per sota de la categoria Preferent-. La temporada del seu debut a 1a Regional –categoria que estava formada únicament per tres grups- el CF Gandesa a més d’haver d’enfrontar-se a equips de la província de Tarragona del nivell del UD Jesús y María, CF Ulldecona, UD Rapitense, CD Torreforta, UD San Pedro y San Pablo, ACD La Cenia i CD Alcanar, ho ha de fer també amb equips històrics de la província de Barcelona com el RCD Espanyol, UD Sitges, CD Guimerense, CF Montañesa, AD Prat, AT. Vilafranca, UD Viladecans, CD CincoRosas, UD Castelldefels, AT. Iberia, UD Pueblo Seco i FC Martinenc, tot i això l’equip realitza una temporada més que acceptable, acabant classificat en 10a posició.

La temporada següent, 1978-79, els adversaris tornen a ser d’autèntic luxe, en aquesta ocasió són els tarragonins CF Cambrils, UD San Pedro y San Pablo, UE Rapitenca, ACD La Cenia, CF Amposta, CD Tortosa, CD Torreforta i CF Santa Bárbara i els barcelonins FC Martinenc, AT. Baronense, FC Sanfeliuense, UD Pueblo Seco, UD Sitges, CF Can Vidalet, AD Prat, CD CincoRosas, CD Meridiana Torre Barró, AT. Vilafranca i UD Castelldefels, malauradament aquest cop l’equip no aconsegueix evitar el descens de categoria i torna a 2a Regional.

1979-1992

SEGON ASCENS A 1a REGIONAL

Permaneix a 2a Regional cinc temporades, concretament fins la temporada 1983-84, en la qual aconsegueix de nou l’ascens a 1a Regional –que tot i continuar sent la segona categoria a nivell regional, per sota de la categoria Preferent, ja estava formada per sis grups, un d’ells integrament d’equips de la província de Tarragona-.

El club es va mantenir en aquesta categoria fins la temporada 1988-89, en la qual descendeix a 2a Regional. Comença aquí una etapa no massa brillant a nivell esportiu.

Desprès de tres temporades militant a 2a Regional, l’equip baixa a 3a Regional.

1992-1997

ASCENS A 2a REGIONAL

Juga a 3a Regional durant quatre llarguíssimes temporades, fins que la temporada 1995-96 es proclama campió de lliga, aconseguint el tant anhelat retorn a 2a Regional.

Torna amb ganes a 2a Regional i ja la temporada del seu retorn, 1996-97, es classifica en 4a posició.

L’any 1997 el club celebra els seus 75 anys de vida amb un partit enfront del FC Barcelona “C”. També s’estrena l’himne del club, compost pel Mestre Chano Montes i interpretat pel Cor del Liceu de Barcelona.

1997-2011

DOS ASCENSOS EN TRES TEMPORADES

 La temporada 1997-98, el CF Gandesa aconsegueix proclamar-se campió de lliga, assolint de nou l’ascens a 1a Regional, on només s’hi està una temporada, la 1998-99, en la qual torna a descendir.  

El malson de la 2a Regional, però, només dura un any, ja que aquella mateixa temporada, 1999-00, es proclama de nou campió de lliga, retornant a 1a Territorial, on es torna un equip de referència al jugar-hi onze temporades consecutives.

Cal destacar com un esdeveniment força remarcable a la història del club, la inauguració, el 10 d’agost de 2008, amb nombrosa assistència de públic, del nou terreny de joc de gespa artificial del Municipal de Gandesa, amb la disputa d’un partit amistós enfront l’equip del CF Amposta de 3a Divisió, que va acabar amb el resultat final d’empat a 2 gols.

Aquest nou camp de gespa artificial suposa a part d’una millora important en les instal·lacions del club, un fort impuls al futbol a la ciutat de Gandesa, sobre tot al futbol base, eix principal del club on s’ha de fonamentar el futur de l’entitat.

2011-2019

2ª catalana

La temporada 2011-12, amb la reestructuració de les diferents categories portada a terme per la Federació Catalana de Futbol, el club passa a jugar a 2a Catalana –categoria més forta que l’anterior 1a Territorial, ja que mentre aquella era la tercera categoria a nivell autonòmic, per sota de la Primera Divisió Catalana i la Regional Preferent, aquesta es converteix en la segona, per sota tant sols de la 1a Catalana i s’integra a més de pels millors equips de 1a Territorial per equips procedents de l’antiga Preferent-.

El CF Gandesa compleix amb escreix en el debut a la nova categoria, aconseguint acabar la temporada a un mol meritori 4t lloc, empatat a punts amb el 3r classificat.

L’any 2012 es celebra el 90 aniversari del club, destacant com a principals actes la disputa el 4 d’agost de 2012, d’un partit entre exjugadors del club i d’un partit entre el primer equip del CF Gandesa i l’equip juvenil B del FC Barcelona, dirigit per l’exjugador blaugrana i actual tècnic del FC Barcelona B, Francisco Javier García Pimienta, que va acabar amb la victòria mínima dels barcelonistes per 0-1. El juvenil del Barça va jugar amb Onana, Sergi, Carlos, Musta, Fran, Kaptourn, Pau Otero, Simon, Mousima, Mamadou i Moha. Al segon temps van jugar Ondoa, Dani, Rodri, Juanma, Alex, Ortega, Adria Arjona, Enguene, Toni Sanabria, Ramon Sarda i Munir, sent aquest últim l’autor de l’únic gol. També cal destacar la interessantíssima exposició “CF Gandesa. 90 anys d’història” celebrada a la Societat Unió Gandesana.

2019-2020

històric ascens a 1ª Catalana

Després d’unes quantes temporades amb l’equip totalment assentat a la categoria i finalitzant en les posicions capdavanteres, la temporada 2019-20 esdevé senzillament històrica.

La pandèmia del Covid 19, va portar a la Federació Catalana de Futbol a donar per finalitzada anticipadament la temporada, tenint en compte per la resolució dels ascensos la classificació vigent a la darrera jornada disputada. Al grup 6 de Segona Catalana va coincidir amb la jornada 23, sent l’equip líder en aquell moment el CF Gandesa, aconseguint d’aquesta manera ascendir, per primer cop a la història, a Primera Catalana–primera categoria a nivell regional, per sota de Tercera Divisió Nacional-.

Resum

el primer equip amb un paràgraf

En resum, el primer equip del CF Gandesa, des de la temporada 1971-72, ha estat una temporada a 1a Catalana; 8 temporades a 1a Regional, 11 temporades a 1a Territorial i 9 temporades a 2a Catalana; 17 temporades a 2a Regional i 2 temporades a 3a Catalana; i 4 temporades a 3a Regional. Ha estat 1r classificat de 2a Catalana (2019-20), amb ascens a 1a Catalana. Campió de 2a Regional en tres ocasions (1976-77, 1997-98 i 1999-00) i 3r classificat (1983-84), amb quatre ascensos a 1a Regional, havent disputat la temporada 1975-76 com a subcampió del grup 8 de 2a Regional la promoció d’ascens. I campió de 3a Regional (1995-96), amb ascens a 2a Regional.

el filial

Les temporades 2005-06 i 2006-07, amb l’objectiu de que els nois procedents del futbol base que per diverses raons no tenien cabuda al primer equip, poguessin seguir jugant al club on ho havien fet des de petits, es va crear un segon equip amateur denominat CF Gandesa “B”, que va competir en el grup 23 de 3a Territorial, tot i que l’experiencia no va resultar massa positiva.

La temporada 2019-20 es decideix recuperar l’equip filial, integrat en la seva totalitat per jugadors formats al futbol base del club, que estaven jugant en equips d’altres poblacions i per jugadors procedents de l’equip juvenil. L’estrena no pot estar més brillant. Competint al grup 20 de Quarta Catalana, és l’equip líder de la competició a la jornada 21 del campionat, quan es dóna per finalitzada la temporada, aconseguint d’aquesta manera, en la seva primera temporada d’existència, l’ascens a Tercera Catalana.

futbol base

El CF Gandesa ha participat des de la seva fundació en campionats d’aficionats i des de 1958 en el Campionat d’Espanya de Juvenils, havent pres part des dels seus començaments en el Campionat d’Espanya d’Infantils.

La temporada 2019-20 el club va comptar amb deu equips de futbol base: un equip juvenil  competint en el grup 12 de Primera Divisió Catalana; dos equips cadet competint en els grups14 i 15 de Primera Divisió Catalana; dos equips infantils enquadrats en els grups 13 i 14 de Primera Divisió Catalana; dos equips alevins enquadrats en els grups19 i 21 de Segona Divisió Catalana; dos equips benjamins, que han fet el seu debut en futbol federat, competint en els grups15 i 16 de Primera Divisió Catalana i un equip prebenjamíparticipant en el campionat organitzat pel Consell Esportiu Baix Ebre.

LES DADES DEL FUTBOL BASE

L’equip JUVENIL ha militat una temporada a Preferent Catalana (2010-11); 11 temporades a 1a Divisió Catalana, amb 2 campionats i 1 ascens i 3 temporades a 2a Divisió Catalana, amb 1 campionat i 2 ascensos.

El JUVENIL “B” va competir les temporades 2010-11 i 2017-18 a 1a Divisió Catalana, havent obtingut 1 campionat.

L’equip CADET porta 15 temporades competint a 1a Divisió Catalana.

El CADET “B” va competir la temporada 2019-20 a 1a Divisió Catalana.

L’equip INFANTIL ha militat 13 temporades a 1a Divisió Catalana i 2 temporades a 2a Divisió Catalana, amb 1 campionat i 1 ascens.

L’INFANTIL “B” va competir la temporada 2009-10 a 2a Divisió Catalana i des de la temporada 2017-18 competeix a 1a Divisió Catalana.

L’equip ALEVÍ ha competit 7 temporades a 1a Divisió Catalana i 8 temporades a 2a Divisió Catalana, amb 1 campionat i 2 ascensos.

L’ALEVÍ “B” va competir de la temporada 2010-11 a la 2012-13 a 3a Divisió Catalana i des de la temporada 2014-15 porta 6 temporades competint a 2a Divisió Catalana.

L’ALEVÍ “C” va competir les temporades 2016-17 i 2017-18 a 2a Divisió Catalana.

L’equip BENJAMÍ / BENJAMÍ ROIG va competir 11 temporades als jocs esportius escolars, al campionat organitzat pel Consell Esportiu del Baix Ebre, amb 3 campionats, 1 campionat fase territorial i 1 campionat fase nacional. La temporada 2019-20 va passar a competir en futbol federat a 1a Divisió Catalana.

El BENJAMÍ “B” / BENJAMÍ BLAU va competir 5 temporades als jocs esportius escolars, al campionat organitzat pel Consell Esportiu del Baix Ebre. La temporada 2019-20 va passar a competir en futbol federat a 1a Divisió Catalana.

El BENJAMÍ LILA va competir la temporada 2018-19 als jocs esportius escolars, al campionat organitzat pel Consell Esportiu del Baix Ebre.

L’equip PREBENJAMÍ / PREBENJAMÍ ROIG porta 9 temporades competint als jocs esportius escolars, al campionat organitzat pel Consell Esportiu del Baix Ebre, amb 1 campionat.

El PREBENJAMÍ BLAU va competir des de la temporada 2016-17 a 2018-19 als jocs esportius escolars, al campionat organitzat pel Consell Esportiu del Baix Ebre.

futbol FEMENÍ

A més del primer equip, el filial i els equips de futbol base, el club també compta amb un equip femení que competeix al Campionat Terres de l’Ebre.

Fundat la temporada 2009-10, ha participat en aquestes onze temporades, en la modalitat de futbol 7 al Campionat Terres de l’Ebre, on de mica en mica s’ha anat convertit en equip capdavanter, com ho demostren les seves 3rs posicions finals obtingudes les dues darreres temporades.

POWERED BY
dItHINKS SL

Registrat gratuitament a la nostra base de dades i rebràs les nostres últimes notícies al correu!